Wiązanie mięsa – jakie sznurki wybrać?

30 październik 2023r.

Wiązanie mięsa ma kilka zalet. Pierwsza to nadanie mu idealnego kształtu. Druga to możliwość obracania go podczas pieczenia bez ryzyka, że się rozpadnie. Jednak jak wybrać idealny sznurek do mięsa? Dowiesz się z naszego artykułu: Jakie sznurki do mięsa wybrać? Dodatkowo podpowiemy Ci, w jaki sposób wiązać mięso krok po kroku.

Po co używać sznurka do mięsa?

Wiązanie szynki to jeden z elementów tradycyjnej techniki przygotowywania tego typu mięsa. Ma utrzymać jego odpowiedni kształt i zwartą teksturę podczas gotowania lub wędzenia,  poza tym odpowiedni sznurek pomaga w zachowaniu jednorodności mięsa, ale nie tylko. Dodatkowo sznurek do wędlin pomaga poprawić wygląd szynki czy boczku – zachować idealny kształt na dłużej, co jest bardzo ważne podczas ekspozycji w sklepie lub na stole.

Wybór odpowiedniego sznurka według wielu nie należy do najłatwiejszych zadań. Sznurek do wędlin powinien być mocniejszy i odporniejszy na wysokie temperatury, powinien też być wykonany z naturalnych materiałów np. wysokiej jakości bawełny albo lnu.

Rodzaje sznurków do mięsa

Szukając odpowiedzi na pytanie, jak wiązać boczek, warto lepiej przyjrzeć się poszczególnym rodzajom i zastosowaniom nici wędliniarskich. Do najpopularniejszych rodzajów sznurków do wędlin należą:

  • nici bawełniane – najwytrzymalsze z dostępnych rodzajów; są produkowane z najwyższej jakości przędzy bawełnianej. Wiązanie mięsa sznurkiem z bawełny nie ma wpływu na jego smak. Są dostępne w kilku różnych kolorach m.in. naturalnym białym;

  • nici z lnu – mają różne grubości od TEX 350 do 1600; najczęściej jasnobrązowe i produkowane z wysokiej jakości przędz lnianych;

  • nici wiskozowe – powstają z jedwabiu wiskozowego; mają różne grubości i są odporne na wilgoć i zrywanie;

  • galerunki – z bawełny albo lnu wyróżnia je największa trwałość, dzięki metodzie podwójnego skrętu.

Zastosowania sznurków do mięsa

Tak nić kuchenna, jak i sznurek do mięsa mają sporo zastosowań. Do najważniejszych i najpopularniejszych należą:

  1. utrzymanie kształtu mięsa – wiązanie mięsa pomaga sprawić, że mięso się nie rozpada podczas gotowania lub pieczenia;

  2. równomierne gotowanie lub wędzenie – wiązanie mięsa do pieczenia lub gotowania sprawia, że można zapobiec niedogotowaniu się np. szynki;

  3. wiązanie nadzienia – nić wędliniarska zapobiega wypadaniu farszu;

  4. utrzymanie składników razem – idealne do gotowania mięs z mieszanką ziół;

  5. wędzenie i suszenie – wiązanie mięsa do wędzenia pomaga je zawiesić w odpowiednim miejscu, umożliwiając przepływ powietrza i dymu wokół całego kawałka;

  6. wygląd mięsa na talerzu – sznurowanie szynki może także poprawić jego wygląd na talerzu, sprawiając, że na domowym stole boczek lub szynka wyglądają jak z profesjonalnej kuchni;

  7. utrzymanie aromatycznych składników – w niektórych przepisach mięso otacza się m.in. liśćmi laurowymi, skórką cytrusów, ziołami itp.

Jak wiązać mięso do wędzenia?

Jak związać mięso do wędzenia? – to kolejne pytanie, które zadaje sobie wielu miłośników pysznego mięsa. Pierwszy krok to zrobienie pętelki i założenie jej wokół mięsa. Następnie trzeba mocno ją zaciągnąć, a samą nić wędliniarską przekładać pod kawałkiem mięsa. Trzeci krok to przeplatanie sznurka tak, by stworzyć wiązanie. Powtarza się to tyle razy, ile trzeba, by obwiązać cały kawałek szynki, boczku lub innego mięsa. Później należy odwrócić przygotowywany kawałek i powtarzać wszystkie kroki. Warto pamiętać, że wiązanie szynki do wędzenia w domu może wymagać trochę wprawy, a domowa wędzarnia musi być odpowiednio przygotowana. Natomiast przygotowując mięso do pieczenia albo gotowania, należy pamiętać o wyborze odpowiedniego garnka lub naczynia żaroodpornego.

Opisany sposób wiązania szynki należy do najłatwiejszych, jednak warto pamiętać, że ogromne znaczenie ma wybór odpowiednich nici, dzięki którym mięso będzie mieć idealny kształt. Do najlepszych nici należą te wykonane z naturalnych materiałów, czyli lnu lub bawełny. Dla początkującego masarza lub osoby, która zajmuje się wyrobem mięs, samodzielne wiązanie szynki sznurkiem może być doskonałym ćwiczeniem podczas praktyk lub nauki obchodzenia się z tym rodzajem mięsa