Nici wędliniarskie są przeznaczone do gotowania, wędzenia, pieczenia i parzenia mięs. Są używane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w zakładach produkujących wędliny i szynki. W naszym asortymencie są dostępne nici wędliniarskie bawełniane wykonane z certyfikowanej bawełny oraz nici wędliniarskie bawełniane wzmocnione przędzą poliestrową (przędza zawarta w tych sznurkach również jest certyfikowana).
Nici wędliniarskie są dostępne w różnych kolorach: od białych i naturalnie szarych, przez dwukolorowe, łączące biel z innym kolorem, po nici w nasyconych i intensywnych kolorach takich jak czerwień. W naszym asortymencie są dostępne klasyczne wielkości nawojów nici wędliniarskich: 100 g, 250 g oraz 500 g. Wszystkie nici wędliniarskie są nawijane na papierowe, ekologiczne cewki w kształcie cylindra.
Właściwości nici wędliniarskich
Nici wędliniarskie są przede wszystkim mocne i odporne na zrywanie. Służą do formowania kształtu mięsa podczas maszynowego wiązania w zakładach produkcyjnych, a także ręcznego wiązania pieczeni i rolad w gospodarstwach domowych. Wytrzymałość nici jest więc podstawą ich funkcjonalności. Wśród właściwości nici wędliniarskich istotna jest również ich odporność na wysokie temperatury. Mogą być gotowane do 2,5 godz. w temperaturze 90°C lub wędzone przez 3 godz. w 150°C. Sprawdzą się również podczas pieczenia czy parzenia.
Najlepsze nici wędliniarskie bawełniane
Nici wędliniarskie bawełniane są ekologiczne, ponieważ powstają z bawełnianej i co istotne – certyfikowanej przędzy i są biodegradowalne. Nici wędliniarskie wykonane z bawełny wzmocnionej poliestrem wyróżniają się z kolei większą odpornością na zrywanie. Niezależnie od rodzaju, nici wędliniarskie mają atest PZH, który oznacza, że mogą być bezpiecznie używane w kontakcie z żywnością. Nici wędliniarskie, z uwagi na swoje właściwości, są używane w przemyśle mięsnym, ale nie tylko. Nici wędliniarskie bawełniane są także idealnym wyborem zarówno do domowej, jak i profesjonalnej wędzarni.
Nici wędliniarskie różnej grubości
Nici do wędlin różnią się materiałem, z którego są wykonywane (certyfikowana bawełna, lub bawełna wzmocniona poliestrem), koloru oraz grubości. Dostępne są nici do wiązania wędlin o wartości TEX 700, 840, 980 i 1400. Cieńsza nić wędliniarska sprawdzi się do wiązania mniejszych partii mięs, jak np. kiełbasy, natomiast grubsze nici wędliniarskie bawełniane z powodzeniem posłużą do wiązania większych szynek, pieczeni i rolad.
Nici do wiązania wędlin – jakie wybrać?
Mięso piecze się w wysokich temperaturach. Warto wybrać do niego nici bawełniane wędliniarskie bez dodatków syntetycznych w naturalnym kolorze. Taka nić wędliniarska nie zmieni smaku potrawy i nie odbarwi mięsa. Wędzenie mięsa to inny proces, tutaj warto zdecydować się na nić do wiązania wędlin z dodatkiem poliestru. Taki wybór zapewni trwałość nawet w przypadku podwieszania całych kawałków wędlin. Do gotowania mięsa warto wybrać również nici bawełniane wędliniarskie z dodatkiem syntetyku. Pamiętając, że podobnie jak nici w 100% bawełniane, mają atest PZH.
Wiązanie mięs przy pomocy nici wędliniarskich
Wiązanie mięsa za pomocą nici wędliniarskich w warunkach domowych pozytywnie wpływa na wygląd potraw, podnosi również walory smakowe dań. Przyczynia się także do poprawy ich zwartej konsystencji i soczystości. Proces wiązania wędlin nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy poznać proste techniki, aby móc samodzielnie wiązać nici wędliniarskie na pieczonej szynce. Tym sposobem można stworzyć apetyczne dania pozbawione konserwantów i wzmacniaczy smaku. Najprostszym sposobem na wiązanie mięsa jest umieszczenie nici wędliniarskiej pod jednym z kawałków w poprzek i zawiązanie go na supeł. Proces wiązania zaczynamy od grubszego końca. Następnie należy tworzyć pętle w odstępie 2–3 centymetrów, tak aby pokryły mięso na całej długości. Na koniec należy przeciągnąć nić wędliniarską pod pętlami i wzmocnić supłem. Tym sposobem nici do wiązania wędlin zostaną na swoim miejscu nawet podczas przewracania mięsa.
Nici bawełniane wędliniarskie – inne zastosowania w gospodarstwie domowym
Nici wędliniarskie bawełniane mogą być używane w domu do gotowania, pieczenia i wędzenia mięs. Ich zastosowanie może być znacznie szersze. Ze względu na walory estetyczne nici mogą mieć funkcję ozdobną i służyć do pakowania prezentów, wyplatania ozdób choinkowych, a nawet tworzenia rękodzieła, takiego jak makramy czy biżuteria. Warto pamiętać, że nici wędliniarskie są elastyczne i wytrzymałe. Warto więc mieć je pod ręką nie tylko w kuchni, ale i podczas majsterkowania.
Nici do wędlin – profesjonalne zastosowanie
Nici wędliniarskie są chętnie wykorzystywane w zakładach przetwórstwa mięsnego do profesjonalnej obróbki mięs, pieczeni, szynek i wędlin. Nici do wędlin mają niezbędne atesty oraz charakteryzują się wysoką jakością, odpornością na zrywanie oraz elastycznością. Na ich korzyść przemawia również bardzo duży wybór kolorów, grubości oraz wielkości nawojów nici.