Produkty

Sznurki do przemysłu mięsnego

Sznurki wędliniarskie to jedno z podstawowych akcesoriów w branży wędliniarskiej. Służą do wiązania wędlin oraz mięs o nieregularnym kształcie nadając im jednolitą formę przed wędzeniem, parzeniem lub pieczeniem. W naszej ofercie znajdują się nici z naturalnych włókien takich jak bawełna, len oraz z materiałów syntetycznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W bogatej ofercie produkowanych przez nas sznurków wędliniarskich znajdziecie Państwo także nici elastyczne do maszynowego wiązania wędlin oraz rolad. Posiadamy również sznurki polipropylenowe oraz linki przeznaczone do wieszania półtusz zwierzęcych. Istnieje możliwość wyprodukowania nici na specjalne zamówienie zgodnie z zapotrzebowaniem klienta. Spełniamy najwyższe standardy związane z produkcją sznurków do kontaktu z żywnością. Posiadamy certyfikat BRC, a dla każdego produktu wystawiamy PZH oraz Deklarację zgodności. Zachęcamy do zapoznania się z bogatą ofertą poszczególnych rodzajów nici wędliniarskich.

Zachęcamy do pobrania naszego katalogu  

Spiraltwist 1800 do maszynowego wiązania

Sznurek Spiraltwist 1800 jest stosowany na maszynach do automatycznego wiązania wędlin tzw. wiązałkach. Jest to sznurek elastyczny o rozciągliwości 100%, nawinięty na cewkę stożkową, wyposażony w siateczkę zabezpieczającą, dzięki której wydajnie pracuje na maszynie. Każda szpula jest owinięta w folię, która chroni sznurek przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Dostosowując się do potrzeb rynku Sznurek TC Spiraltwist 1800 produkujemy na cewkach papierowych oraz plastikowych.

- waga szpuli 800g

- rozciągliwość 100%

- długość 1800m po rozciągnięciu

- średnica przed rozciągnięciem 2mm

Spiraltwist 1200 do maszynowego wiązania

Sznurek Spiraltwist 1200 jest grubszą wersją sznurka TC Spiraltwist 1800, stosowany do automatycznego wiązania wędlin. Jest to sznurek elastyczny o rozciągliwości 100%, nawinięty na cewkę stożkową, wyposażony w siateczkę zabezpieczającą, dzięki której wydajnie pracuje na maszynie. Każda szpula jest owinięta w folię, która chroni sznurek przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Dostosowując się do potrzeb rynku Sznurek TC Spiraltwist 1200 produkujemy na cewkach papierowych oraz plastikowych.

- waga szpuli 800g

- rozciągliwość 100%

- 1200m po rozciągnięciu

- średnica przed rozciągnięciem 2,5mm

Elastomer 1200 do maszynowego wiązania

Elastomer 1200 jest to elastyczny sznurek stosowany na wiązałkach do automatycznego wiązania wędlin. Charakteryzuje się sprężystym splotem, 100% rozciągliwy, nawinięty na cewkę w kształcie stożka. Wyposażony w siateczkę zabezpieczającą, dzięki której wydajnie pracuje na maszynie. Każda szpula jest owinięta w folię, która chroni sznurek przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Sznurek można zakupić na cewkach plastikowych lub papierowych.

- waga szpuli 800g

- rozciągliwość 100%

- 1200m po rozciągnięciu

- średnica przed rozciągnięciem 2,5mm

Polipropylen BC-700 do maszynowego wiązania

Sznurek polipropylenowy BC-700 używany jest na klipsownicach oraz pętelkownicach. Sznurek ma formę cylindryczną, bez cewki, rozwijany od środka szpuli.

- nawój 2kg

- średnica 19cm

- 700m/kg

Nici wędliniarskie bawełniane

Nici wędliniarskie bawełniane należą do najpopularniejszych oraz najszerzej stosowanych sznurków w branży wędliniarskiej na całym świecie. Bawełna jest najlepszym materiałem, ponieważ nie nadaje smaku, aromatu ani koloru potrawom podczas gotowania, wędzenia lub pieczenia. Bawełna jest wystarczająco mocna, aby zaciągać się w ciasne węzły. Produkujemy nici wędliniarskie bawełniane, które są wykonane w 100% z bawełny lub są dodatkowo wzmacniane w bogatej palecie barw.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowane są na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 8mm

Nici wędliniarskie lniane

Nici wędliniarskie lniane są produkowane z włókien naturalnych lnu zwyczajnego. W przemyśle mięsnym najczęściej stosowane są do wiązania wędlin, jelit oraz salami. Produkujemy nici lniane w kolorze naturalnym oraz białym, matowe oraz impregnowane. Nici impregnowane są sztywniejsze i charakteryzują się błyszczącą powłoką która nie przepuszcza wody. Nici lniane są stosowane dla podkreślenia wysokiej jakości wędliny jako wyrobu tradycyjnego.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowane są na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 8mm

Nici wędliniarskie wiskozowe

Nici wędliniarskie wiskozowe najczęściej wykorzystywane są do wiązania rolad. Mimo cienkiej struktury charakteryzują się wysoką odpornością na wchłanianie wilgoci oraz dużą wytrzymałością na zrywanie.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowane są na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 5mm

Galerunki

Galerunek to przede wszystkim ozdobna forma skręcenia sznurka wędliniarskiego. W formie galerunku produkujemy nici bawełniane, lniane oraz wiskozowe. Sznurek charakteryzuje się wyraźnym skrętem, nadaje wędlinie eleganckiego i wyrafinowanego wyglądu.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowany jest na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 10mm

Linki do podwiązywania półtusz

Linki plecione wykonane z poliestru, polipropylenu lub bawełny przeznaczone są do zawieszania półtusz zwierzęcych. Charakteryzują się dużą wytrzymałością na zrywanie, nieznaczną rozciągliwością i wysoką odpornością na ścieranie oraz wchłanianie wilgoci. Linki wykorzystywane są także do wieszania takich produktów jak szynki parmeńskie. Produkujemy linki w szerokiej gamie kolorystycznej w opcji z rdzeniem oraz bez rdzenia.

- średnica od FI 3 do FI 20

Pollycotton