Sznurki do przemysłu mięsnego

W bogatej ofercie produkowanych przez nas sznurków wędliniarskich znajdziecie Państwo także nici elastyczne do maszynowego wiązania wędlin oraz rolad. Posiadamy również sznurki polipropylenowe oraz linki przeznaczone do wieszania półtusz zwierzęcych. Istnieje możliwość wyprodukowania nici na specjalne zamówienie zgodnie z zapotrzebowaniem klienta. Spełniamy najwyższe standardy związane z produkcją sznurków do kontaktu z żywnością. Posiadamy certyfikat BRC, dla każdego produktu wystawiamy PZH oraz Deklarację zgodności. Zachęcamy do zapoznania się z bogatą ofertą poszczególnych rodzajów nici i sznurków spożywczych.

 

Sznurki wędliniarskie to jedno z podstawowych akcesoriów w branży wędliniarskiej. Służą do wiązania wędlin oraz mięs o nieregularnym kształcie nadając im jednolitą formę przed wędzeniem, parzeniem lub pieczeniem. W naszej ofercie znajdują się nici z naturalnych włókien takich jak bawełna, len oraz z materiałów syntetycznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Spiraltwist 1800 do maszynowego wiązania

Sznurek Spiraltwist 1800 jest stosowany na maszynach do automatycznego wiązania wędlin tzw. wiązałkach. Jest to sznurek elastyczny o rozciągliwości 100%, nawinięty na cewkę stożkową, wyposażony w siateczkę zabezpieczającą, dzięki której wydajnie pracuje
na maszynie. Każda szpula jest owinięta w folię, która chroni sznurek przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Dostosowując się do potrzeb rynku Sznurek TC Spiraltwist 1800 produkujemy na cewkach papierowych oraz plastikowych.

- waga szpuli 800g

- rozciągliwość 100%

- długość 1800m po rozciągnięciu

- średnica przed rozciągnięciem 2mm

Spiraltwist 1200 do maszynowego wiązania

Sznurek Spiraltwist 1200 jest grubszą wersją sznurka TC Spiraltwist 1800, stosowany do automatycznego wiązania wędlin. Jest to sznurek elastyczny o rozciągliwości 100%, nawinięty na cewkę stożkową, wyposażony w siateczkę zabezpieczającą, dzięki której wydajnie pracuje na maszynie. Każda szpula jest owinięta w folię, która chroni sznurek przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Dostosowując się do potrzeb rynku Sznurek TC Spiraltwist 1200 produkujemy na cewkach papierowych oraz plastikowych.

- waga szpuli 800g

- rozciągliwość 100%

- 1200m po rozciągnięciu

- średnica przed rozciągnięciem 2,5mm

Elastomer 1200 do maszynowego wiązania

Elastomer 1200 jest to elastyczny sznurek stosowany na wiązałkach do automatycznego wiązania wędlin. Charakteryzuje się sprężystym splotem, 100% rozciągliwy, nawinięty na cewkę w kształcie stożka. Wyposażony w siateczkę zabezpieczającą, dzięki której wydajnie pracuje na maszynie. Każda szpula jest owinięta w folię, która chroni sznurek przed wilgocią oraz zanieczyszczeniami. Sznurek można zakupić na cewkach plastikowych lub papierowych.

- waga szpuli 800g

- rozciągliwość 100%

- 1200m po rozciągnięciu

- średnica przed rozciągnięciem 2,5mm

Polipropylen BC-700 do maszynowego wiązania

Sznurek polipropylenowy BC-700 używany jest na klipsownicach oraz pętelkownicach. Sznurek ma formę cylindryczną, bez cewki, rozwijany od środka szpuli.

- nawój 2kg

- średnica 19cm

- 700m/kg

Nici wędliniarskie bawełniane

Nici wędliniarskie bawełniane należą do najpopularniejszych oraz najszerzej stosowanych sznurków w branży wędliniarskiej na całym świecie. Bawełna jest najlepszym materiałem, ponieważ nie nadaje smaku, aromatu ani koloru potrawom podczas gotowania, wędzenia lub pieczenia. Bawełna jest wystarczająco mocna, aby zaciągać się w ciasne węzły. Produkujemy nici wędliniarskie bawełniane, które są wykonane w 100% z bawełny lub są dodatkowo wzmacniane w bogatej palecie barw.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowane są na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 8mm

Nici wędliniarskie lniane

Nici wędliniarskie lniane są produkowane z włókien naturalnych lnu zwyczajnego. W przemyśle mięsnym najczęściej stosowane są do wiązania wędlin, jelit oraz salami. Produkujemy nici lniane w kolorze naturalnym oraz białym, matowe oraz impregnowane. Nici impregnowane są sztywniejsze i charakteryzują się błyszczącą powłoką która nie przepuszcza wody. Nici lniane są stosowane dla podkreślenia wysokiej jakości wędliny jako wyrobu tradycyjnego.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowane są na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 8mm

Nici wędliniarskie wiskozowe

Nici wędliniarskie wiskozowe najczęściej wykorzystywane są do wiązania rolad. Mimo cienkiej struktury charakteryzują się wysoką odpornością na wchłanianie wilgoci oraz dużą wytrzymałością na zrywanie.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowane są na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 5mm

Galerunki

Galerunek to przede wszystkim ozdobna forma skręcenia sznurka wędliniarskiego. W formie galerunku produkujemy nici bawełniane, lniane oraz wiskozowe. Sznurek charakteryzuje się wyraźnym skrętem, nadaje wędlinie eleganckiego i wyrafinowanego wyglądu.

- standardowe nawoje 100g, 250g, 500g produkowany jest na cewkach cylindrycznych, większe szpule 1kg, 2kg, 3kg na cewkach stożkowych.

- zakres produkcyjny od 1mm do 10mm

Linki do podwiązywania półtusz

Linki plecione wykonane z poliestru, polipropylenu lub bawełny przeznaczone są do zawieszania półtusz zwierzęcych. Charakteryzują się dużą wytrzymałością na zrywanie, nieznaczną rozciągliwością i wysoką odpornością na ścieranie oraz wchłanianie wilgoci. Linki wykorzystywane są także do wieszania takich produktów jak szynki parmeńskie. Produkujemy linki w szerokiej gamie kolorystycznej w opcji z rdzeniem oraz bez rdzenia.

- średnica od FI 3 do FI 20

Pollycotton

Nici do wędlin w wielu kolorach 

W ofercie posiadamy różne rodzaje sznurków masarskich (dzielone ze względu na użyty surowiec do produkcji). Najpopularniejsze są:

Sznurek wędliniarski najczęściej jest utrzymany w kolorze białym czy innych, naturalnych odcieniach. W naszym asortymencie znajdą Państwo również produkty kolorowe, sprawdzające się doskonale w przypadku konkretnych typów wędlin. Takie pakowanie może być np. zgodne z identyfikacją wizualną danego zakładu przemysłowego lub sposobem na wyróżnienie danego wyrobu spośród pozostałych dostępnych na rynku. To produkty zarówno czarne, jak i żółte, czerwone, niebieskie czy inne. Aby poznać dokładną gamę kolorystyczną, wystarczy skontaktować się z nami poprzez sklep internetowy Grzanpol. 

Sznurek spożywczy do mięsa

Nici dostępne w naszej ofercie zostały wykonane w taki sposób, by możliwe było ich bezpieczne wykorzystywanie w branży spożywczej. Nie zawierają one substancji, które mogłyby negatywnie reagować z jedzeniem. Wszystkie produkty tego typu zostały dokładnie przetestowane. Dysponujemy certyfikatami, które potwierdzają ich jakość i zgodność z obowiązującym prawem. Mogą Państwo mieć pewność, że zastosowanie takich produktów jest w pełni bezpieczne i pozwala na wykorzystanie w produkcji żywności, także na dużą skalę. 

W razie pytań dotyczących jakości wykonania i zgodności produktów, jakim są nasze nici wędliniarskie lniane, poliestrowe, wiskozowe i inne z obowiązującym prawem – zapraszamy do kontaktu. W branży spożywczej kwestia ta ma bowiem ogromne znaczenie, wpływa przecież na bezpieczeństwo konsumentów. 

Sznurek spożywczy – zastosowanie

Sznurek spożywczy ma szerokie zastosowanie w przemyśle wędliniarskim, ale może przydać się również do gotowania i pieczenia mięs w domu. Jaki sznurek do mięsa wybrać? Jeśli potrzeba związać pieczoną roladę i szynkę, przyda się sznurek spożywczy w naturalnym kolorze wykonany w 100% z bawełny. Nie wpłynie on na smak potrawy ani nie zabarwi mięsa. Wiązanie mięsa sznurkiem podnosi walory estetyczne potraw, które stają się wtedy bardziej apetyczne i wyglądają niczym od prawdziwego masarza.

Jeśli w planach jest wędzenie lub gotowanie, warto postawić na sznurek wędzarniczy z dodatkiem przędzy poliestrowej. Posłuży do przewiązania dużych kawałków mięsa lub zawieszenia mięsa w całości. W trakcie gotowania można wykorzystać nici do zawiązania torebki foliowej, a nawet przymocowania termometru. Sznurek spożywczy może przydać się nie tylko podczas gotowania. Z powodzeniem posłuży jako sznurek dekoratorski do pakowania prezentów, tworzenia ozdób DIY, wyplatania makram czy tworzenia biżuterii.

Sznurki spożywcze do maszynowego wiązania wędlin

Sznurki do użytku spożywczego często są używane do wiązania mięs w domu. Jednak są przede wszystkim podstawowym elementem wyposażenia zakładów produkcji mięs, wędlin oraz zakładów wędzarniczych, w których używa się ich do maszynowego wiązania wędlin. Automatyzacja przyspiesza proces produkcji oraz zapewnia taki sam efekt za każdym razem. Sznurki spożywcze do maszynowego wiązania mięs jako produkty mające kontakt z żywnością, muszą mieć nie tylko odpowiednie certyfikaty i atesty, ale i muszą wyróżniać się odpowiednią wytrzymałością i elastycznością.

Do wiązania maszynowego najczęściej rekomenduje się sznurek spożywczy typu Elastomer 1200, który jest nawijany na stożkowe cewki. Ten rodzaj sznurka do  użytku spożywczego wyróżnia się dobrą rozciągliwością oraz sprężystym splotem. W maszynowym wiązaniu wędlin są wykorzystywane również sznurki typu Spiraltwist, dostępne w wersji 1200 oraz grubsze 1800 TEX. Podczas wyboru odpowiedniego sznurka należy brać pod uwagę nie tylko jego właściwości, ale i kompatybilność z rodzajem maszyny, na jakiej ma zostać użyty. Do klipsownic i pętelkownic sprawdzi się sznurek z przędzy polipropylenowej PP-700. 

Sznurki do użytku spożywczego – jaki rodzaj wybrać?

Sznurki spożywcze mogą być wykonywane z naturalnej przędzy bawełnianej, lnianej oraz syntetycznych materiałów takich jak polipropylen, poliester czy wiskoza. Wybór odpowiedniego sznurka zależy od tego, do czego jest on potrzebny. Nici wiskozowe są polecane do wiązania rolad. Do wiązania jelit i salami najczęściej wykorzystuje się sznurki do użycia spożywczego wykonane z przędzy lnianej.

Sznurki spożywcze z bawełny stosuje się często do gotowania, pieczenia lub wędzenia mięs. Nie wpływają na ich smak i zapach. Natomiast sznurki spożywcze z grubszym splotem są wykonane z wytrzymałej przędzy poliestrowej, polipropylenowej lub bawełnianej i mogą być stosowane w podwieszaniu zwierzęcych półtusz. 

Sznurek do mięsa - z czego jest wykonany? 

Wszystkie sznurki do mięsa z naszej oferty różnią się od siebie. To m.in. wyroby wykonane z poliestru, polipropylenu, bawełny, lnu czy wiskozy. Są to materiały, których właściwości pozwalają na stosowanie zarówno w przypadku już gotowego mięsa, jak i surowego, które ma zostać poddane kolejnym procesom obróbki. Sznurek do pieczenia nie powoduje bowiem przenikania smaku, aromatu czy koloru do żywności, nawet w trakcie działania wilgoci i wysokiej temperatury. Z tego powodu takie produkty mogą być używane m.in. do gotowania, wędzenia czy pieczenia wyrobów masarskich. Sznurek do mięsa sprawdza się więc doskonale m.in. w sytuacji, gdy konieczne jest zawieszenie wędlin w wędzarni.

Sznurek wędliniarski – co to takiego? 

Sznurek wędliniarski służy do ręcznego lub maszynowego wiązania szynek. Wykonany jest w 100% z bawełny lub bawełnianej przędzy wzmocnionej poliestrem. Sznurek do mięsa odznacza się wysoką wytrzymałością i odpornością na wysokie temperatury. Sprawdzi się podczas wędzenia, gotowania, parzenia i pieczenia mięs oraz rolad. Sznurek do mięsa jest produktem w pełni bezpiecznym, który może być stosowany w kontakcie z żywnością. Na naszej stronie znajdują się sznurki do wędzenia mięsa w różnych wariantach. Wśród sznurków bawełnianych w naturalnym kolorze w zależności od potrzeb można wybierać między grubością TEX 700, 840, 980, a nawet 1400.

Sznurki do wędzenia mięsa wzmocnione przędzą poliestrową dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych. Od klasycznej bieli poprzez intensywne barwy takie jak niebieski, biało-czerwony, biało-zielony, biało-niebieski czy biało-żółty. Można zdecydować się na zakup 100 g sznurka lub wybrać opcję 250 g, a nawet 500 g. Wszystkie rodzaje sznurków mają atest PZH i są produkowane na papierowych cewkach. Dopasowanie rodzaju sznurka, jego grubości i długości do swoich potrzeb w naszym sklepie jest możliwe.

Sznurek wędzarniczy w Twoim domu

Wiązanie mięsa sznurkiem to czynność, którą warto opanować, ponieważ nadaje to mięsu profesjonalny i estetyczny wygląd, ale jednocześnie wpływa też na smak. Struktura mięsa jest zwarta i jednorodna. Wiązanie tylko z pozoru jest trudnym zadaniem. Wystarczy znać podstawowe zasady, aby w domowym zaciszu przygotować wykwintne, a przy tym pozbawione konserwantów i wzmacniaczy rolady czy polędwice. Podpowiadamy, jak się do tego zabrać.

Najpierw należy umieścić sznurek pod kawałkiem mięsa i zawiązać go na supeł – warto zacząć od grubszej części mięsa. Potem należy tworzyć pętelki i zaciskać je na mięsie zachowując odstęp 2–3 cm. Pętelki powinny pokrywać cały kawałek mięsa. Na koniec, aby wzmocnić wiązanie, należy przewrócić mięso i przeciągnąć sznurek pod poprzecznymi wiązaniami i zawiązać na supeł. Dzięki temu w trakcie pieczenia będzie można swobodnie przewracać mięso bez obawy o to, że się rozpadnie.

 

Zachęcamy do pobrania naszego katalogu ze sznurkami do przemysłu mięsnego oraz do zapoznania się z naszą ulotką.